Νηπιαγωγός, Γιατί να το επιλέξω (ή όχι), Μύθοι και Πραγματικότητα

2020-07-07

Όταν ήρθε η ώρα να επιλέξω τις σχολές που θα δήλωνα στο Μηχανογραφικό μου ξεκίνησα μεγάλες συζητήσεις με γνωστούς, φίλους και συγγενείς για το τι σκέφτομαι και τι θα ήθελα να ακολουθήσω. Βέβαια, πολλές ερωτήσεις έμειναν αναπάντητες για πολύ καιρό. Έφτασε, λοιπόν, η ώρα που το αποτέλεσμα έγραψε «Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, Φλώρινα». Ήταν από τις πρώτες μου επιλογές, μα κάποιες απορίες θα τις κουβαλούσα μαζί μου για πολύ καιρό.

Είναι ο Νηπιαγωγός ένα γυναικείο επάγγελμα;

Μέσα στην χαρά μου, λοιπόν, που πέτυχα μια από τις Σχολές που ήθελα αποφάσισα να κεράσω φίλους και γνωστούς ένα γλυκό. Καθώς αγόραζα τα κεράσματα με ρωτάει μια κυρία... «Τι πέρασες»... «Νηπιαγωγός», λέω διστακτικά καθώς περίμενα την επόμενη ερώτηση της... «Α... δεν είμαι μόνο για γυναίκες;»... Έφυγα, με το κεφάλι σκυφτό αλλά και μια δίψα να αποδείξω πράγματα. Ωστόσο, το «γυναικείο» του επαγγέλματος πάντα στροβίλιζε στο κεφάλι μου μέχρι που πήγα στην Σχολή και είδα ότι υπάρχουν, λίγοι μεν αλλά υπάρχουν, και μάλιστα είναι καλοί! Ο Νηπιαγωγός δεν είναι επάγγελμα φύλου αλλά επιλογής!

Στο Νηπιαγωγείο κάνετε κάτι εκτός από πλαστελίνη;

Δεν είναι λίγες οι φορές που σε συζητήσεις αναφέρεται ο κόσμος στους Νηπιαγωγούς με μια διάθεση πικαρίσματος για το τι πραγματικά κάνουν στην τάξη. Μια απορία που είχα και εγώ μετά την Γ' Λυκείου ήταν τι ακριβώς κάνουν στο Νηπιαγωγείο... Υπάρχουν μαθήματα;

Μαθήματα,, με την κλασσική έννοια, όχι δεν υπάρχουν! Αλλά υπάρχουν Μαθησιακές Περιοχές, υπάρχει Αναλυτικό Πρόγραμμα και τα παιδιά σίγουρα δεν ασχολούνται μόνο πλαστελίνη! Ενδεικτικά και με απλά λόγια, τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο ασχολούνται με την Γλώσσα, την Μελέτη Περιβάλλοντος, τις Φυσικές Επιστήμες, τα Μαθηματικά, την Πληροφορική κ.α.

Τι μαθήματα έχουν τα Παιδαγωγικά Τμήματα Νηπιαγωγών;

Σίγουρα όχι Πλαστελίνη Ι, Πλαστελίνη ΙΙ! Τα διάφορα τμήματα Νηπιαγωγών στην Ελλάδα έχουν διαφορετικά Προγράμματα Σπουδών που κινούνται στα ίδια περίπου πλαίσια. Ενδεικτικά μαθήματα είναι η Παιδαγωγική, Ιστορία, Κοινωνιολογία, Ειδική Αγωγή, Γλωσσολογία, Ψυχολογία (Γνωστική, Κοινωνική κ.α.), Φυσικές Επιστήμες, ΤΠΕ στην Εκπαίδευση, Μαθηματικά, Θεατρική Αγωγή κ.α.

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στους Οδηγούς Σπουδών της σχολής που σας ενδιαφέρει!

Σε ποιες περιοχές υπάρχουν Παιδαγωγικά Τμήματα Νηπιαγωγών;

  • Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών - Π.Δ.Μ. - Φλώρινα - https://nured.uowm.gr/
  • Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών - Π. Ι. - Ιωάννινα - https://ecedu.uoi.gr/
  • Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία - ΕΚΠΑ - Αθήνα - https://www.ecd.uoa.gr/
  • Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης - Α.Π.Θ. - Θεσσαλονίκη - https://www.nured.auth.gr/
  • Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία - Δ.Π.Θ. - Αλεξανδρούπολη - https://www.psed.duth.gr/
  • Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης - Π. Θ. - Βόλος - https://www.ece.uth.gr/
  • Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία - Π.Π. - Πάτρα - https://www.ecedu.upatras.gr/
  • Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού - Π.Α. - Ρόδος - https://www.pse.aegean.gr/
  • Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης - Π. Κ. - Ρέθυμνο - https://ptpe.edc.uoc.gr/

Που μπορώ να εργαστώ ως Νηπιαγωγός;

Οι Απόφοιτοι των παραπάνω σχολών εντάσσονται στο κλάδο ΠΕ 60 Νηπιαγωγών. Από την εμπειρία μου θα αναφέρω κάποιες επαγγελματικές επιλογές που υπάρχουν και έχουν ακολουθήσει πολλοί φίλοι μου Νηπιαγωγοί.

Αρχικά, οι Νηπιαγωγοί μπορούν να εργαστούν ως μόνιμοι ή αναπληρωτές στην Γενική Εκπαίδευση στα Δημόσια Νηπιαγωγεία ή να εργαστούν σε Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία και Παιδικούς Σταθμούς. Επίσης, μπορούν να εργαστούν σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ή ως ιδιωτικοί παιδαγωγοί (κατ΄ οίκον διδασκαλία), καθώς και σε ερευνητικά κέντρα.

Τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζω;

Καλώς ή κακώς, στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε και για μετά την απόκτηση του πτυχίου μας, κοινώς για κάποιο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα. Οι επιλογές είναι πολλές, ωστόσο, πολλοί Νηπιαγωγοί επιλέγουν τα μεταπτυχιακά στην Ειδική Αγωγή, και ακολουθούν τα μεταπτυχιακά για τον Εκπαιδευτικό Σχεδιασμό, τις Θετικές Επιστήμες, τα Μαθηματικά κ.α.


Μιχάλης Ιωάννου

Νηπιαγωγός, MSc.